Rybí polévka s knedlíčky

Na gurmánském víkendu jsem zkoušel po dlouhé době rybí polévku s knedlíčky (nazvali jsme je „mirkulky“) a protože všem chutnala, uveřejním recept. Ono vlastně nejde o recept, protože většinu věcí vařím od oka, ale i tak, aspoň návod, jak to udělat (pak už záleží na Vaší chuti a zkušenostech).

Rybí vývar

  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 celere
  • ryba na vývar – rybí hlava, ploutve, skelet (dát i s více masem na knedlíčky)
  • koření – bobkový list, pepř, nové koření

Rybu omyjeme, kořenovou zeleninu očistíme a dáme do studené vody. Vaříme přibližně jednu hodinu (spíš nechat probublávat) do doby, než je zelenina měkká a ryba uvařená, spíš vyvařená. 🙂 Během vaření sbíráme pěnu. Po uvaření vývar přecedíme. Maso z ryby si obereme do misky, zeleninu a koření dáme na kompost.

Rybí polévka

  • cibule (třeba šalotka)
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 celeru
  • půlka obraného masa
  • mlíčí a jikry, které si předem uvaříme v osolené vodě
  • hladká mouka
  • máslo

Zeleninu očistíme a nakrájíme najemno. Cibulku zpěníme na másle, přihodíme nakrájenou zeleninu a restujeme. Poté přidáme jednu až dvě lžíce hladké mouky. Mouku trochu zpěníme (cca. půl minuty) a přidáme trochu přecezeného rybího vývaru. Pořádně rozmícháme. Přidáme zbytek vývaru a ohřejeme. Nakonec vsypeme rybí maso a nakrájené mlíčí a jikry. Dochutíme solí a pepřem.

Knedlíčky

  • půlka obraného masa
  • 2-3 rohlíky namočené v mléce nebo ve smetaně
  • bylinky (dle chuti – já dával majoránku)
  • žloutek
  • strouhanka

Namočené rohlíky pořádně rozmačkáme, aby tam nebyly moc velké kousky. Přidáme rybí maso, bylinky, sůl, pepř a žloutek a vypracujeme hmotu, ze které půjdou tvarovat knedlíčky. Dále už jen vytváříme knedlíčky, které obalujeme ve strouhance a na rozpálené pánvi na oleji je osmažíme do zlatova. Jsou křupavé a krásně doplní chuť polévky.

Dobrou chuť! 🙂

2 komentáře u „Rybí polévka s knedlíčky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *