Na gurmánském víkendu jsem zkoušel po dlouhé době rybí polévku s knedlíčky (nazvali jsme je „mirkulky“) a protože všem chutnala, uveřejním recept. Ono vlastně nejde o recept, protože většinu věcí vařím od oka, ale i tak, aspoň návod, jak to udělat (pak už záleží na Vaší chuti a zkušenostech).
Rybí vývar
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/4 celere
- ryba na vývar – rybí hlava, ploutve, skelet (dát i s více masem na knedlíčky)
- koření – bobkový list, pepř, nové koření
Rybu omyjeme, kořenovou zeleninu očistíme a dáme do studené vody. Vaříme přibližně jednu hodinu (spíš nechat probublávat) do doby, než je zelenina měkká a ryba uvařená, spíš vyvařená. 🙂 Během vaření sbíráme pěnu. Po uvaření vývar přecedíme. Maso z ryby si obereme do misky, zeleninu a koření dáme na kompost.
Rybí polévka
- cibule (třeba šalotka)
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/4 celeru
- půlka obraného masa
- mlíčí a jikry, které si předem uvaříme v osolené vodě
- hladká mouka
- máslo
Zeleninu očistíme a nakrájíme najemno. Cibulku zpěníme na másle, přihodíme nakrájenou zeleninu a restujeme. Poté přidáme jednu až dvě lžíce hladké mouky. Mouku trochu zpěníme (cca. půl minuty) a přidáme trochu přecezeného rybího vývaru. Pořádně rozmícháme. Přidáme zbytek vývaru a ohřejeme. Nakonec vsypeme rybí maso a nakrájené mlíčí a jikry. Dochutíme solí a pepřem.
Knedlíčky
- půlka obraného masa
- 2-3 rohlíky namočené v mléce nebo ve smetaně
- bylinky (dle chuti – já dával majoránku)
- žloutek
- strouhanka
Namočené rohlíky pořádně rozmačkáme, aby tam nebyly moc velké kousky. Přidáme rybí maso, bylinky, sůl, pepř a žloutek a vypracujeme hmotu, ze které půjdou tvarovat knedlíčky. Dále už jen vytváříme knedlíčky, které obalujeme ve strouhance a na rozpálené pánvi na oleji je osmažíme do zlatova. Jsou křupavé a krásně doplní chuť polévky.
Dobrou chuť! 🙂
Vypadá moc hezky 🙂
Díky Evi! Byla moc dobrá 🙂